Jesteś tutaj:

article-img-01

Rynek pracy zmienia się z dnia na dzień. Minęły już czasy, kiedy to pracownik musiał zabiegać o zatrudnienie i dostosowywać się do wymagań firmy. Dziś to na pracodawcy ciąży obowiązek przyciągnięcia kompetentnych i doświadczonych specjalistów, którzy mogą przebierać w atrakcyjnych ofertach. Dlatego coraz bardziej popularna staje się metoda stosowania benefitów pozapłacowych do motywowania pracowników i zachęcania kandydatów do współpracy. Profity zapewniane przez firmy bywają przeróżne – od prywatnej opieki zdrowotnej, poprzez karty Multisport, aż po bilety do kin i teatrów. Ostatnio na popularności zyskuje jednak inny benefit – bezpłatne obiady dla pracowników. Jest to rozwiązanie korzystne zarówno dla zatrudnionych, jak i pracodawcy. Zobacz, jakie są największe zalety zapewnienia posiłków w pracy.

1. Regularne posiłki zwiększają efektywność

Nawet laikowi łatwo jest zauważyć, że regularne jedzenie pełnowartościowych posiłków podnosi wydajność w pracy. Nasz mózg działa wtedy sprawniej i kreatywniej, dzięki czemu łatwiej radzimy sobie z zadaniami, które wydawały się trudne, gdy byliśmy głodni. Potwierdzają to również badania prowadzone na zlecenie różnych organizacji. Przykładowo Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że regularne posiłki podnoszą efektywność pracowników średnio o 20%! To aż ⅕ więcej wykonanych obowiązków w ciągu dnia. Jeszcze bardziej optymistyczne są badania Health Enhancement Research Organization, według których zdrowe i regularne posiłki mogą zwiększyć wydajność w pracy nawet o 25%. W rzeczywistości więc wprowadzenie takiego benefitu jest równie korzystne dla pracodawcy, co dla osób, które zatrudnia.

2. Obiady zwiększają chęć do pracy

Obiady w pracy zwiększają jednak możliwości nie tylko z czysto biologicznego punktu widzenia. Catering pracowniczy sprawia, że ludzie czują się docenieni i szanowani, mają poczucie, że firma troszczy się o ich zdrowie i dobry nastrój. Dlatego bezpłatne obiady podnoszą morale i sprawiają, że pracownicy chętniej i z większym zaangażowaniem wykonują swoje obowiązki. Jest to bardzo prosty mechanizm – przestają traktować firmę wyłącznie jako źródło utrzymania, stają się z nią związani i zaczyna zależeć im na jej sukcesie. A zadowoleni, pełni energii pracownicy potrafią ten sukces szybko zapewnić.

3. Benefity przyciągają pracowników

Obecnie w ogłoszeniach rekrutacyjnych kandydaci zwracają dużą uwagę na to, co firma może im zaoferować oprócz atrakcyjnych wynagrodzeń. Z przymrużeniem oka traktują oni zapewnienia o miłej atmosferze i młodym, dynamicznym zespole, a przyciągnąć można ich wyłącznie konkretami. Dofinansowanie do karty Multisport czy owoce w pracy to dziś standard w większości firm, dlatego aby się wyróżnić na tle konkurencji, potrzeba czegoś więcej. Bezpłatne obiady nie są jeszcze tak rozpowszechnione, więc stanowią doskonały wabik, który ściąga do pracy najlepszych specjalistów.

4. Troska o pracowników poprawia wizerunek firmy

Zapewnienie pracownikom obiadów w pracy to również dobre działanie z punktu widzenia Public Relations. Jeśli firma zapewnia pracownikom komfortowe warunki pracy i dodatkowe korzyści pozapłacowe, postrzegana jest jako nowoczesna, przyjazna i godna zaufania. To zaś sprawia, że klienci chętniej korzystają z jej usług. Może wydawać się, że wewnętrzne sprawy firmy nie są znane klientom, ale w dobie internetu nic nie pozostaje w ukryciu. Nie można też zapominać, że to sami pracownicy mają wpływ na wizerunek firmy. Jeśli chwalą ją przed przyjaciółmi i znajomymi, dobra opinia rozprzestrzenia się błyskawicznie. Za pomocą tego benefitu można jednak także świadomie pracować nad wizerunkiem marki, na przykład umieszczając zdjęcia zadowolonych pracowników przy posiłkach w mediach społecznościowych.

5. Catering pracowniczy tworzy pozytywne relacje w firmie

Nie ma chyba obecnie pracodawcy, który nie zdawałby sobie sprawy, jak ważna dla skuteczności działań jest integracja pracowników. Ludzie, którzy się znają i lubią, lepiej i efektywniej ze sobą współpracują i rzadziej wchodzą w konflikty ze współpracownikami. Dodatkowo stają się społecznością skupioną wokół firmy, co sprawia, że przywiązują się do miejsca pracy i niechętnie je zmieniają. Integracje po godzinach pracy są świetnym sposobem na zacieśnienie więzi, ale nie można też lekceważyć wagi codziennych działań. Tu obiady dla firm sprawdzają się wręcz znakomicie. Sprawiają, że pracownicy jedzą posiłki wspólnie, w tym samym czasie, mają okazję się poznać i zamienić ze sobą choć kilka słów. Dzięki temu stają się zespołem, który podąża w tym samym kierunku.

Jeśli chcesz wprowadzić bezpłatne obiady w swojej firmie, skontaktuj się z nami, zapoznaj z naszą ofertą i zamów posiłek degustacyjny. Dostarczamy zbilansowane, smaczne posiłki od lat, a punktualność jest naszym priorytetem. Chętnie pomożemy Ci się przekonać, że ten benefit dla pracowników to świetne rozwiązanie również dla Ciebie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Zadzwoń
+48 508 098 210
Zadzwoń
Scroll to Top